Suomalaiset tuotteet Kiinan verkkokaupoissa

Kiinan verkkokaupan kasvulle ei näytä olevan rajoja. Vuonna 2019 Kiina hallitsi noin puolta koko maailman verkkokaupasta 1900 miljardin dollarin myynnillä, samalla kun kasvua oli yli neljännes yhdessä vuodessa.  Suomalaiset ostivat vuonna 2019 noin 4,5 miljardilla eurolla verkon kautta, ympäri maailmaa. 

Huomattava tekijä Kiinan verkkokaupan kehityksessä on myös verkkokaupan osuus koko vähittäiskaupasta. Suomessa vähittäiskaupasta alle 10 % tapahtuu verkossa, mutta Kiinassa jo yli 25 %. Kiinan markkinoille tähtäävien yritysten kannattaa jo alkuvaiheessa miettiä strategiaa pitkälti verkkokaupan kautta.

Matka Kiinan markkinoille on lyhentynyt

Kiina on ollut suomalaisille yrityksille vaikea markkina saavuttaa, ja suomalaisten tuotteiden pääsy mukaan Kiinan verkkokauppaan on ollut haasteellista. Nyt varteenotettavaksi vaihtoehdoksi on noussut rajat ylittävä, eli niin sanottu cross-border verkkokauppa. Cross-border verkkokaupassa ulkomainen myyjä myy tuotteen suoraan kiinalaiselle kuluttajalle, ja tuote toimitetaan joko Kiinan tullivarastosta tai ulkomailta suoraan kuluttajien osoittamiin osoitteisiin.

Tuotteiden valmistajan näkökulmasta Cross-border mallin suurimpana etuna on se, ettei myytäville tuotteille vaadita Kiinan tuontilisenssiä. Toinen etu Cross-border verkkokaupassa on, ettei tuotteen pakkausta vaadita lokalisoitavaksi Kiinan markkinalle. Tämä tarkoittaa käytännössä, että pakkaukseen ei vaadita mitään kiinankielisiä merkintöjä. Kuitenkin esimerkiksi elintarvikkeissa on hyvä olla tuoteseloste esimerkiksi tarralla pakkauksessa kiinni kuluttajien luottamuksen vahvistamiseksi.

Kiinalaiset kuluttajat arvostavat laatua

Cross-border kauppa on hyödyllistä myös kiinalaisen kuluttajan silmin monesta syystä. Moni kiinalainen haluaa ostaa ulkomaisia elintarvikkeita laadun varmistamiseksi, ja sama trendi on jo näkyvissä myös muissa tuoteryhmissä.

Tästä syystä Kiinassa ruoan ja muiden elintarvikkeiden Cross-border verkkokaupassa on erityisen suuri potentiaali suomalaisille yrityksille. Cross-border verkkokauppaa verotetaan Kiinassa pienemmällä prosentilla kuin perinteistä maahantuontia, joten verkon kautta ulkomailta ostetut tuotteet ovat usein kiinalaisille kuluttajille halvempia kuin paikallisista liikkeistä tai verkkokaupoista.

Viemme yrityksesi Kiinan markkinoille

Valtavan potentiaalin omaava Kiinan verkkokauppa on lopulta melko helppo käynnistää myös Suomesta ja kysyntä kasvaa kaiken aikaa. Onnistuakseen markkinoilla yritysten pitää kuitenkin pystyä löytämään oikeat markkinoinnin ja myynnin kanavat tavoittaa kiinalaiset kuluttajat.

Me autamme sinut Kiinan markkinoille. Keskustellaanko?