<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1019277341541200&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Miten tavoitan venäläiset ostosmatkailijat?

Venäläisten kuluttajien ostoskäyttäytyminen on muuttunut: merkkituotteita ostetaan sieltä, mistä niitä helpoimmin saa. Suomalaiset kauppiaat voivat silti kilpailla verkkokauppajättien kanssa, kun sisällöt ja palvelut ovat kunnossa.

Ensimmäiseksi hyvät uutiset: venäläisturistit löytävät jälleen Suomeen. Noin kolme vuotta sitten tapahtunut ruplan romahdus hyydytti matkailijavirrat, mutta syvin rotko on tilastojen perusteella ohitettu.

Rajavartiolaitoksen mukaan viime vuonna venäläiset tekivät yhteensä lähes 5,5 miljoonaa rajanylitystä Kaakkois-Suomen raja-asemilla. Vuonna 2016 vastaava lukema oli noin 4,8 miljoonaa, joten kasvua on tullut yli 14 prosenttia. Kuluvan vuoden tammi-toukokuun tilastojen perusteella turistivirta näyttää pysyneen alkuvuodesta lähes samalla tasolla kuin viime vuonna: laskua on ollut vain 0,8 prosenttia.

Huonompi uutinen on se, että turistit ostavat Suomesta aiempaa vähemmän. Näin voi päätellä Tullin kesäkuussa 2018 julkaisemasta tilastosta, johon rekisteröitiin verotonta matkailijamyyntiä tammi-toukokuussa selvästi vähemmän kuin edellisvuonna vastaavaan aikaan.

Esimerkiksi Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla rekisteröityjen tax free- ja invoice-ostosten euromääräinen arvo oli noin 15 prosenttia pienempi kuin viime vuonna.

Vain laatu kelpaa

Mihin venäläisturistien rahat sitten menevät? Globaaleille markkinoille, sanoo Roister Marketingin Global-yksikön johtaja Teemu Hakolahti.

Venäläisturistit ovat koko ajan kiinnostuneempia brändituotteista, mutta suomalaiskauppiaiden kannalta ongelma on se, että venäläiset voivat tilata samoja tuotteita verkosta mistä tahansa maasta.

– Venäläiset ostavat tuotteet sieltä, mistä helpoiten ne saavat. Joillekin se voi olla edelleen Suomi, mutta yhä useammalle Alibaba tai Ebay. Suomi ei ole enää mitenkään itsestään selvä ostoskohde, Hakolahti huomauttaa.

Suomalaisyritysten ei kuitenkaan kannata heittää pyyhettä kehään isojen kilpailijoiden edessä, vaan päinvastoin. Olennaista on tehokas ja kohdennettu markkinointi, laadukas tuotevalikoima sekä palvelukokemus, jota ei muualta saa. Suomalaisten ei siis kannata kilpailla bulkkituotteilla, vaan korkeammalla jalostusasteella niin tuotteissa kuin palvelussakin.

– Venäläiset ovat esimerkiksi hyvin kiinnostuneita erikoiskauppojen tuotteista ja suomalaisesta, puhtaasta ruoasta. Myös hinta on yhä vahva houkute eli sillä kannattaa kilpailla, Hakolahti sanoo.

 

Roister-artikkeli-Teemu-Hakolahti

Globaalin kaupan voittaja on se, joka pystyy tarjoamaan koko palveluprosessin ajan laadukasta sisältöä ja palvelua asiakkaalle tutulla ja turvallisella kielellä.

Pelkkä tuote- tai yrityssivustojen kääntäminen venäjäksi ei riitä, vaan ostopolun tulee olla selkeä ensimmäisistä mainoksista aina maksutapoihin asti. Asiakkaat hakevat ja saavat tietoa verkosta nyt enemmän kuin koskaan, joten yrityksesi tuotteiden ja palveluiden tulee olla kattavasti esillä verkossa. Kohdatessaan yrityksesi tarjooman selkeänä vaihtoehtona verkossa – vain niin voi syntyä kauppaa.

Haluatko tietää minkälaisia ratkaisuja meillä on sinun yrityksellesi?

Kysy lisää