<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1019277341541200&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Luotto yrityksiin somessa on kuihtunut

Rakkaustarinaa sosiaalisen median ja sen käyttäjän välillä ei voi enää kuvata on-off-suhteeksi, sillä ihmiset haluavat pysyviä suhteita. Tämän seurauksena sen työpanoksen määrä, joka sinun on tehtävä somepapin aamenen saamiseksi, kasvaa merkittävästi. 

Onneksi resepti toimivaan parisuhteeseen on yksinkertainen; ole luotettava ja ole läsnä. Siksi vuonna 2019 sosiaalisen median teemana onkin luotettavuuden kasvattaminen.

Luotettavuutta kasvatetaan vuorovaikutuksella

Some tulvii ristiriitaisia viestejä. Toinen sanoo osta, toinen sanoo säästä. Tässä banneriviidakossa mainosmies ei enää pärjää, sillä kuluttajat päättävät itse mistä haluavat kertoa.

Tutkimuksen mukaan joka kolmas mainitsee brändin kertoessaan somessa jostain saavutuksestaan. Ostitpa sitten perheauton tai maitokahvin, et halua kertoa vain siitä ja sen ostamisen tuomasta tunteesta – haluat kertoa myös tuotteen merkin ja ostopaikan. Mikäli siis haluat tulla yrityksenä somessa kuulluksi, hoida oma ydinbisneksesi hyvin.

Chatbot, kuinka voin auttaa?

Aktiivisinkaan someguru ei kykene olemaan tavoitettavissa 24/7. Palvelun saatavuuden odotusarvo on kuitenkin noussut korkeammalle kuin koskaan – vastaukset halutaan heti.

Jopa 60 % kuluttajista, jotka tekevät valituksen sosiaalisen median palvelussa, odottavat vastausta 60 minuutin kuluessa. Ja jos et vastaa, 88 % heistä ei todennäköisesti ostaisi sinulta uudelleen tai suosittelisi sinua (lähde).

Sentraalisatrat on korvattu chatboteilla, jotka tarjoavat kysymyksiisi suoria vastauksia, tekevät todellisia tilauksia ja ennen kaikkea palvelevat. Vaikka asiakaspalvelun äänen kuulemisen katoaminen saattaa tuntua haikealta, on muutoksen suunta kuitenkin oikea. Tutkimuksen mukaan vain 19 %:lla oli kielteinen näkemys chatbotista, 33 %:lla positiivinen ja 48 %:lla neutraali, kunhan ongelmat ratkaistiin.

Chatbotit eivät siis ole vain yhden kuluerän vähentäminen yrityksen kuukausittaisissa kustannuksissa, vaan ovat ennen kaikkea osa palvelutason parantamista. Ja mikä parasta, chatbotit keräävät valtavan määrän dataa, jonka avulla voit parantaa entisestään niin asiakaspalvelun tasoa kuin kohdennetun markkinoinnin tuottoa.

Vähäisenkin yksityisyyden suojelu kasvaa

Siinä missä chatbotit louhivat dataa yritysten ja markkinoijien käyttöön, on myös ihmisillä lupa olla entistäkin vainoharhaisempia. Kaikkien kanavien ja hakukoneiden pyytäessä lupaa saada kuluttajasta kaikki tieto irti, kuluttaja haluaa pitää entistä tiukemmin kiinni niistä viimeisistäkin tiedonmurusista, joita hänellä on. Siksi avoimuus on isossa osassa kattoviestiä, luotettavuutta

Mikäli keräät tietoa, kerro mahdollisimman avoimesti mihin tietoa käytetään, miksi sitä kerätään ja ennen kaikkea miten sen saa poistettua rekistereistä. GDPR ei ole enää kuuma lyhenneperuna ihmisten suussa; siksi sinun tulee olla aina asiakkaasi luottamuksen arvoinen.

Roister-artikkeli-Anton-Varho

Videosisällön kohdalla ei voi puhua enää pelkästä trendistä vaan kulttuurimuutoksesta.

Anton Varho, Social Media Specialist

 

Liikkuva kuva tulee lähemmäksi kuin koskaan

Videoiden suosio jatkaa kasvuaan. Videon osuus tulee olemaan 80 % koko internetliikenteestä vuoteen 2019 mennessä (lähde). Siksi videosisällön kohdalla ei voi puhua enää pelkästä trendistä vaan kulttuurimuutoksesta. Myös alustat ja kanavat ovat vastanneet tähän. Videoiden lataaminen on entistä helpompaa ja nopeampaa. 

Pelkkä liikkuva kuva ei riitä koukuttamaan katsojaa, vaan joukosta pitää erottua. Onkin tärkeää seurata alustojen eroja ja ominaisuuksia jokaisen videon osalta. Lisää tekstitys, säädä optimaalinen pituus, panosta otsikointiin ja tarjoa laadukasta ääntä.

Livestriimaamalla olet siellä minne katsoja ei itse pääse

Ajankohtaisuus ja livestriimaaminen ovat kantavia teemoja ensi vuonna. Ihmiset haluavat päästä somessa sinne, minne eivät muuten pääse. VR:n ja AR:n rynnistäessä ihmisten näyttöpäätteisiin ei voida puhua enää pelkästä somepalvelun ominaisuudesta – kyse on kokonaan uudesta liiketoiminnasta.

Sosiaalisen median käyttäjistä 45 % olisi valmis maksamaan livesisällöstä, jos kokisi sen laadukkaaksi (lähde). Ensi vuonna tulemmekin todennäköisesti näkemään murroksen esimerkiksi konserttien, urheilutapahtumien sekä elokuvien katsojaluvuissa. Kotisohva ja linja-auton nahkajakkara tulevat olemaan yhä useamman kuluttajan permanto.

Z-sukupolvi on tullut naimaikään

Vuosituhannen taitteen lapset tulevat työikään – heillä on siis rahaa. Erona aikaisempiin sukupolviin he ovat kasvaneet sosiaalisen median ja välittömän tiedon ympäröimänä. Siksi heitä ei kiinnosta mitä sinulla on sanottavana, ellet tee sitä todella lyhyesti, ytimekkäästi ja nokkelasti. 

Z-sukupolvi ei etsi tietoa, tieto tuodaan heille. He eivät odota, he menevät. Tiedosta on tullut olettamus. Siksi yritysten ja mainostajien onkin ensiarvoisen tärkeää mukautua kanavaan ja formaattiin sopivaksi. Pureskele tieto valmiiksi ja pue se sanoiksi, jotka eivät tarvitse työtä tullakseen ymmärretyiksi ja ennen kaikkea: vie ostaminen niin lähelle kuin pystyt.

Vaikuttajat tekevät vaikutuksen

Siinä missä luotto yrityksiin heikkenee, luotto ihmisiin kasvaa. Siksi vaikuttajien rooli jokapäiväisessä markkinoinnissa on väistämätöntä. Vaikuttajatoimisto Trootin teettämässä tutkimuksessa todettiin, että 80 % ihmisistä kokee hyödyllisenä sen, että YouTube-videoissa tuodaan esille ja arvioidaan erilaisia tuotteita tai palveluita. Lisäksi kaupallisiin yhteistyövideoihin suhtaudutaan Youtubessa positiivisemmin kuin mainontaan missään muussa mediassa (lähde).

Yritysten on siis hyväksyttävä se fakta, että heitä ei aina uskota, vaikka tuote tai palvelu olisikin kunnossa. Joskus tarvitaan paitsi oikea viesti, myös viestinviejäksi se oikea henkilö, johon kohderyhmässä luotetaan.

Ensi vuosi tulee olemaan sosiaalisen median osalta yksi historian merkittävimmistä. Tästä murroksesta selviävät yritykset, jotka ovat aitoja, luotettavia ja haluavat vilpittömästi auttaa. Älä nostata tietotulvaa, keskity tiedon laatuun. Kukaan ei halua kuunnella sinua, jos et ensin kuuntele muita. Ole ihmisten tukena ja rinnalla, niin myötä- kuin vastamäessä.