<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1019277341541200&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Artikkeli

Hakukoneoptimoinnin salaiset sankarit

Digitaalisen markkinaosuuden kasvatukseen eivät pelkät sanat riitä.

Mitä kehittyneemmäksi Googlen tiedonhankinta ja sisälukutaito kehittyy, sitä enemmän sitä pitää opastaa löytämään haluttu verkkopalvelu – vitsit sikseen, puhutaanhan nyt rahasta.

Hakukoneoptimoinnissa ratkaisee kyky ymmärtää sekä ihmisten käytöstä että Googlen vaatimuksia löydettävälle sisällölle. Jotta hakukone vie ihmisen yrityksen luo, on yrityksen saatettava luokseen hakukone.

Onnistunut optimointi kasvattaa digitaalista markkinaosuutta, siis yrityksen näkymistä verkossa verrattuna kilpailijoihin sekä osuutta yleisön kokonaispotentiaalista. Ei siis kannata pyrkiä vain näyttökertojen ja klikkausten määrän kasvattamiseen, vaan myös parantaa näyttökertojen suhdetta hakumäärään. Esimerkiksi sesonkiherkillä aloilla hakuja ja niistä syntynyttä trafiikkia sivuille voi olla välillä vähemmän. Silti tällöin suurempi osuus hauista voi ropista omaan laariin optimoinnin seurauksena.

Avaamme nyt muutamia seikkoja, jotka voivat unohtua, jos hakukoneoptimoinnissa unohtuu maailma ostosuppilon ulkopuolella.

 

Schema, kerro se Googlelle

Scheman ansiosta sivusto voi nousta ylemmäs hauissa monella tapaa. Perinteisellä hakulistalla kipuamisen lisäksi schema jyrää äänihakujen tuloksissa. Schemasta ammennetaan myös tieto rich snippetteihin, eli voimakkaasti yleistyviin tekstilaatikoihin, joissa Google esittää haetun asian napakasti suoraan hakutuloksissa. Onkin uskomatonta, kuinka vähän schemaa hyödynnetään sen koko voimalla.

Mikä tämä schema siis on? Yhdellä sanalla tietomalli, joka tarjoaa hakukoneille jäsenneltyä dataa sivuston rakenteesta koodin muodossa. Scheman avulla Google hahmottaa paremmin sivuston rakenteen. Kuulostaa hankalalta, mutta onneksi riittää, että kone tajuaa, mitä koodari on naputellut.

“Scheman sisällön on oltava tiukasti linjassa sivuston sisällön kanssa, muuten hakutulokset kärsivät”, digital demand specialist Paavo Haapalainen Roisterilta tähdentää. Testaa, kuinka hyvin tieto on jäsennelty sivuillasi.

Miltäs siellä näytti? Jos tuntuu, ettei aikasi juuri nyt riitä jäsentämään tietoa, teemme sen puolestasi.

Jäsennelkää sivuni löydettäviksi, kiitos!

 

Avainsanat, mutta mihin lukkoon?

On tietysti positiivista, jos sivuille klikkaillaan kiihkeästi avainsanojen saattelemana. Iloa latistaa, jos käynnit eivät realisoidu halutuiksi toimenpiteiksi. Sanojen ja lauseiden tuleekin säilyttää yhteys sekä yrityksen liiketoimintaan että ihmisten näppiskäytökseen. Konversio voi kärsiä, jos keskitytään kärkkymään saapumisia sivustoille.

Vaikka sivuston avainsanat ovat kaiken perusta, niitä ei kannata sementoida. Säännöllinen seuranta osoittaa, mikä toimii. Koneilta saa tehtävässä toki apua, mutta valinnat tehdään yhä hatunpidikkeissä – analysointi on ihmisten työtä.

 

Roister-artikkeli-Paavo-Haapalainen

Kun kullan sijaan avainsanastoa lisättiin painottamaan hopean hintaa ja metallien päivän arvoa, vierailut nelinkertaistuivat”.
- Digital Demand Specialist Paavo Haapalainen, Roister

Kehityskelpoiset avainsanat paljastuvat esimerkiksi, jos yritys sijoittuu niillä kauas kärjestä haussa tai jos hyvästä sijoitus ei johda vierailuihin. Myös huonosta sijoituksesta huolimatta klikatut hakutulokset kielivät potentiaalista. Yksinkertaistaen: etsitään ja vertaillaan sijoituksia, näyttökertoja sekä hakujen kokonaismääriä.

Suosittujen termien kanssa saa tietysti taistella näkyvyydestä, mutta kilpailijoilta on voinut jäädä huomioimatta sanoja, joita heidän asiakkaat varmasti viljelevät. Roisterin digital demand specialist Paavo Haapalainen valottaa: ”asiakkaamme ostaa kultaa ja metalleja kuluttajilta. Kun kullan sijaan avainsanastoa lisättiin painottamaan hopean hintaa ja metallien päivän arvoa, vierailut nelinkertaistuivat”. 

Tarvitsetko uuden avainsana-analyysin?

 

Ei kannata jäädä omille sivuille makaamaan

Yrityksen laskeutumista verkkokalvoille verkossa ei ratkaise vain sen omat sivut. Offsite SEO tarkoittaa yrityksen verkkosivuston ja sen tilien harmonisointia ulkopuolisissa palveluissa. Näkyvyys ja löydettävyys paranee, kun sisältö on linjassa esimerkiksi Facebookissa, YouTubessa ja Instagramissa.

Kuluttajien huomiota tavoittelevat firmat voivat lisäksi hyötyä suuresti Google My Business -palvelusta. Sen avulla voi saavuttaa paikallista näkyvyyttä, kun ihmiset liikuskelevat lähistöllä. Ja kun kuluttaja on suorittanut ostoksensa, häntä sopii kannustaa kertomaan kokemuksestaan. Riippumattomat arvostelut vetoavat paitsi ihmisiin, myös hakukoneeseen.

Omiakaan sivuja ei kannata unohtaa. Toimivissa verkkopalveluissa pätevät yhä perussäännöt: löydettävyys, käytettävyys sekä sisällöllinen ja tekninen optimointi. Se on osa suurempaa kokonaisuutta, jota kutsumme nimellä Data-Smart Marketing. Tehtävämme ei olekaan tuoda sivustollesi vain liikennettä, vaan liiketoimintaa.

Kasvata digitaalista markkinaosuuttasi